26 Mayıs 2011 Perşembe

dildaş..

                 

Güvercinin sesiyle uyandım bugün..Balkonumuza misafir olmuş kendisi..Ve aldırmadan hiçbir şeye söylüyor şarkısını..Şarkı diyorum çünkü bir ritmi var..Belki de kendi dilinde konuşuyor...Dinledim sesini, anlamak istedim derdini..

Neler oluyor acaba dünyalarında, ne anlatmak istiyor bilmiyorum ama bildiğim bir şey var ki, doğada söylenen  çok şey var anlamadığımız..Bitkiler, ağaçlar, çeşit çeşit hayvanlar..Bir de canlı olmayıp, ses çıkarma ihtimali olmayanlar; yollar, yıllar, evler, arabalar, duvarlar, kalemler, defterler, giysiler, ayakkabılar ve dahası..

Denir ya hep şu yolların dili olsa da söylese ah ah..Ya da duvarlara atfedilir dillenmek..Öyle tabi kim bilir nelere şahitlik etmişler, ne seyirler, ne oyunlar oynanmış yanlarında..Hani bazen bir sinek olup bir yere gitmek istenir, neler olup bittiği merak edilen yere..İşte o anlarda en çok beklenir duvarların  dile gelmesi..



Bir de aynı dili konuştuklarımız var..Çıkardığımız sesler aynı, kullandığımız alfabe aynı, benzer vurgular, benzer tonlamalar yapmamıza rağmen anlamadığımız, anlaşamadığımız dildaşlarımız..Vatandaş, yoldaş, arkadaş gibi sıcak, anlamlı bir kelime..-daş eki birlikteliği vurgular, eşliliği vurgular  ama vurguladığıyla kalır..Dildaşlar nedense beceremezler birlikteliği..


"Oysa aşk yabancı bir ülkede dildaş bulmaktır". Ne güzel, ne hayran olunası bir cümle..Bahsedilen dildaş, bulunan aşk aynı dili kullanmaya değil ; aynı gözle bakmaya dünyaya, aynı ruhla sevmeyi tabiatı, aynı sesten şarkı söylemeye, aynı yürekten hissetmeyedir..İşte bunlar olduğunda yanınızdaki başka dili de konuşsa dildaştır, yoldaştır, arkadaştır, candır..

Ah güvercin yanına yaklaşınca kaçıp gittin de, beni alıp nerelere götürdün? Anlamak için seni, aynı dile ihtiyaç duymadan renklendirdin günümü, anlamlandırdın cümlelerimi..Kalıcılaştırdın hislerimi..
                     

12 yorum:

  1. duvarlarla ilgili yazdıkların bende bir yazı hissi uyandırdı, eğer bir şeye benzerse yayınlarım ve sen de ilham perim olursun, olur mu?

    YanıtlaSil
  2. Aslıcım, zevkle ilham perin olurum canım..merakla da beklerim :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. İzleyici olmasanız haberim olmayacak bu güzel blogdan..keşke bir kaç da satır yazsaydınız, ben de düşüncelerinizi öğrenseydim yazdıklarım hakkında.

    Bir kuş, bir ses, bir koku insanı nasıl alıp götürüyor değil mi? Şu sıralar bülbülerin zamanı. Mayıs ayında gelirler ve şakımaya başlarlar. Bayılırım onları yeşil doğada dinlemeye. Dutlar olana kadar öter derler bilmiyorum doğrumu..sonra ötemezlermiş, o yüzden dut yemiş bülbüle döndü denirmiş.:)

    YanıtlaSil
  4. Doğaya girince nasıl da kendimi kaybediyorum, oysa dildaş ve Aşk içinde birşeyler yazmayı düşünmüştüm.:)

    Farklı pencereden aynı pencereye bakmak ve azami olarak aynı şeyleri görmek uyumu, aşkı, sevgiyi çok daha sağlıklı kılan şey diye düşünüyorum. Bunlar olduğunda yanımızdaki sussada konuşabiliriz aslında... Ama hani?

    YanıtlaSil
  5. mavi tutku; yorumunuzla renk kattınız, gülümsettiniz,hoşgeldiniz, teşekkür ederim..ses vermedim ziyaretimde bir çok blogu hızlıca okurken haksızlık etmek istemedim hiç birine..daha sonra mutlaka paylaşacağım düşüncelerimi..

    dut yemiş bilbül hikayesi de hoşmuş :)doğadaki seslerin her biri başka güzel..

    YanıtlaSil
  6. mavi tutku, "aynı" kelimelerini kullanırken ben de farkı gözlerin, farklı kalplerin, her türlü farklılıkların aynılaşmasından söz etmek istemiştim.."aynı" kelimesinin içinde ama farklı..

    YanıtlaSil
  7. Yabanci ülkede dildaş bulmak cidden cok guzeldir helede hic beklemedigin bir anda. Ama her sekliyle buna katiliyorum

    YanıtlaSil
  8. API, tecrübeyle sabit siz de demek ki ne hoş..

    YanıtlaSil
  9. Yine da siz balkona yem koyun. Gelsin yine o güvercin. Mırıldansın yine sana ve evrene..

    YanıtlaSil
  10. profösör, güzel fikir..gelsin yine ses versin bence de..

    YanıtlaSil
  11. Seçimizinize sağlık...
    Tüm sükutumla okudum. Rabbim razı olsun.
    Dua ile... by_sükut

    YanıtlaSil
  12. by_sükut, teşekkürler..
    dualar ortak..

    YanıtlaSil

Eğer paylaştıklarım sizde bazı sorular, cevaplar ya da duygular oluşturuyorsa ve onları benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum..
Şimdiden teşekkürler..