30 Kasım 2011 Çarşamba

sentez kabiliyeti



Hayatı anlamak, anlamlı kılmak..Sadece akademik kariyerle, tecrübeleri dinleyerek, kişisel gelişim kaynaklarından faydalanarak elde edilebilecek bir zenginlik değil ne yazık ki..Yaşanan her ana sahip çıkmak, yaşananların hepsinin bir sebebi olduğunu bilmek, her canlının bir yaşama amacı, yaratılış  nedeni olduğunu düşünerek nefes almanın gerekli olduğu inancındayım.

Bugün; dünü düşünürken anlamlandırmak, neden-nasıl gibi sorulara cevap vermek mümkün  olsa da o an oluşuma anlam vermek, öngörmek, sağduyulu davranmak çok zor..Olaylardan-kişilerden uzaklaşıp geniş açıdan bakmaksa biraz ütopik..

Bütün olay öznede oysa ki..Diğerleri özneyi tamamlayan unsurlar..Kişinin tüm derdi kendisiyle; kendisini anlamakta, adını koymakta, duruşunu belirlemekte, varoluşunu çözmekte, misyonunu bilmekte, sağlam adımlarla yürümekte..

Olay önce  zihinde, ardından yürekte...Mantık insanıyım, duygu insanıyım diye ayrım yapılır ki
bence  ikisi ayrı düşünülemez..Yüreğin sesinde mantık, mantığın önergesinde yürek başrolde..Bundan sonrası  kişinin sentez kabiliyetinde..

Ve hiçbir tecrübe, hiç bir nasihat kişinin kendi deneyimi kadar öğretici olamaz..Okunan, dinlenen unutulur da yaşanan kalıcı olur..Unutmak istersin istemesine ama o kendini mutlaka hatırlatır..Hatırlatacak bir iz  bırakmıştır çünkü..

Bir gencin anlaması ne zordur olup biteni, çocuk dünyasında toz pembe tanımış, yetişikinliğe adım attığı evrede dayatılan öncelikleri hayatın anlamı sanmış, ne zaman akıl başa gelmiş belki de iş işten geçmiştir..Pişmanlık devreye girmiş ama tren kaçmıştır..O güne kadar edindikleri, farkındalıklarına yine ket vurmakta sonrasına bile ışık olamamaktadır ne yazık ki..

Bir yaşamı var herkesin..Pişmanlıkları, boşlukları sevmez hayat, affetmez..Eğer sen doğrularla doldurmuyorsan yanlışlar gelir yerleşir..Memnuniyet oluşturamıyorsan yüreğinde, pişmanlık baş köşeyi alır zihinde..

Bu bir tamamlanma süreci, tam oldum-anladım dediğinde biten, kaybedildiğinde kıymeti bilinen herşey gibi, uçup giden yaşam süreci..

7 yorum:

  1. Her yaşanan olay her şeyi peşinden zinzirleme olarak peşinden getirdiği bir dünyada yaşıyoruz. iyiliklerin iyilikleri, tötülükleri getirdiği gibi. "Tetabüu izafet gibi"

    YanıtlaSil
  2. profösör, zincirleme olayların içeriğini çözüp yaşamı anlamlandırmak, anlamak kaçıp gitmeden elimizden..


    ceren, teşekkür ederim :) ve hoşgeldin

    YanıtlaSil
  3. Bismillah ile...
    ''Hayatı anlamak, anlamlı kılmak'' ile çıkıyoruz yola. Hayatı anlamanın özü ''Hayatın SAHİBİ'' olanı bilmekle mümkün. O'nu bilendir kendini bilen. Ve kendini bilmeyen hayatı bilemez. Bilmeyenin ise anlaması imkansızlıktır ancak. Ve yaratılış nedeni de bir ayetle sabit: ''Ben insanları ve cinleri ancak bana kulluk( ibadet ) etsinler diye yarattım''.. Dün yok aslında. Yarın meçhul. elde ancak ''an'' var.
    Tüm olayların öznesi farklı farklı kimlik ve kalıplarla gözüksede özne ve yüklem olayların muhatabının ta kendisidir aslında.
    ''Yüreğin sesinde mantık, mantığın önergesinde yürek'' sözü içten içe kavrayabildiğim ama yorumunda aciz kaldığım muhteşem bir söz.
    Sonrası sükutumu getirdi...
    Dua ile... Fiemanillah... by_sükut

    YanıtlaSil
  4. by_sükut, an'a ve yaradılış sebebine sahip çıkmak bütün mesele..
    mantık ve duygu bağımsız iki kavram gibi düşünülse de ben onlar birbirinin yaşam kaynağı olduğu inancındayım..
    sükut tercih ettiğiniz bir hal..

    YanıtlaSil
  5. Selam ile..
    Mantık ve duygu bir elmanın iki yarısı aslında. İman bile mantık ve duygunun bir araya gelişiyle kabul oluyor değil mi aslında. Değil midir ki İman '' Dilin söylediğini kalbin tasdik etmesi ''... Bu açıdan aklın dediğini yani mantığı dil söyler. Ama kalp yani duygu onaylar... Ne birbirinden ayrı, ne birbirinden bağımsız... Bu açıdan tespit süper olmuş...
    Sükut konusunda ise yazının sonraki derinliği karşısında sığlığımın getirdiği zorunlu bir tercihtir :)
    Dualarla... Fiemanillah... by_sükut

    YanıtlaSil
  6. by_sükut, noktayı koymuş yine konuya bu açıklama :)
    ve sukuta sebep konunun derinliği olabilir..
    bir iki cümleye sığmayacak kadar derin..

    YanıtlaSil

Eğer paylaştıklarım sizde bazı sorular, cevaplar ya da duygular oluşturuyorsa ve onları benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum..
Şimdiden teşekkürler..