10 Eylül 2011 Cumartesi

her hikaye bir hayat


Milyarlarca insanın yaşadığı bu evrende, bir o kadar da hikaye var elbette..Her insanın yaşanmış bir hikayesi olduğu gibi, henüz taslak halinde olan kendinin bile bilmediği hikayeleri ile devam etmekte ömrü..

Çok sevdiğimi söylemiş miydim hikayeleri? Farklı iklimlerde, farklı coğrafyalarda kimi zaman tanıdık kimi zamansa dudak uçuklatan cinsten hikayeler..Birisinden dinlerken genelde "yok bu kadarına ben katlanamam", "nasıl dayandın" şeklinde yorumlar yapılsa da kendi başına katmerlileri geldiğinde öyle de bir dayanıyorsun ki..

Kimsenin hikayesi kimseninkine benzemez dense de, aslında yaşananlar çok benzer..Kişilik farklılıklarından tepkiler farklı olabiliyor veya başa gelenler..Sonuca baktığınızda rengarenk öyküler çıkıyor ortaya..

Kimi  acısıyla baharatlanmış, kimi yokluğuyla, kimi varlığıyla tatlandırmış öyküsünü, kimiyse aldatmayla..Allanmış pullanmış hikayeler de var tabi, yaşayanın renkliliğinden o aslında, yoksa hayat dediğiniz şey çok standart..

Kişinin dünyaya bakışı yemek, içmek, üremekten ibaret değilse, keşfedecekleri varsa değişik alanlarda hikayesi de çizgi dışı oluyor..Küçülen dünyada bu hikayelere ulaşmak hiç zor olmasa da yaşayanın ağzından dinlemek daha gerçekçi oluyor..

Elbette okumak da zevkli, eğer aksini iddia edersem kendimle çelişirim.Ben okurken kendi sesimle okuyorum, kendi algımla algılıyorum olayı..Her ne kadar noktalama işaretleri yardımcı olsa da bana vurguları anlamamda, kişinin kendi sesiyle, duruşuyla, bakışıyla, mimiğiyle anlatacağı hikayenin yerine geçmez okumuş olduğum..

"Bir yazı yazıldığı an sahibine aittir..Paylaşıldığı an okuyana ait hal alır."Böylece okuyanın duygu düşünce etkisi eklenince yazıya bambaşka bir boyut kazanır yazı..

İşte bu yüzden ben hikayeleri dinlemeyi severim..Kurgusuz, yaşandığı gibi, tüm sıcaklığıyla, yaşayanın canlı aktarımıyla..O zaman yalın halde anlamlandırıyorum yaşananları, kendimden birşeyler katmadan, tek sesli dinleyebiliyorum..Bazen çok şaşırıyorum dinlediklerime, bazense ne kadar sığ baktığımı farkediyorum, tekdüze düşünerek..

Evet insanız hepimiz, çok benzer ama çok farklıyız..Her insan bir hikaye, her hikaye bir hayat..Öyleyse yaşanmış her hayat kazanılmış bir değer olsun..

          

14 yorum:

  1. E olsun bakalım cicim...

    Gerçekten dinlemek ve dinlerken izlemek hem çok büyük bir haz veriyor insana hem de insanın bakış açısını daha da genişletiyor. Harika bir şeyi dinlerkenki heyecanla, berbat bir şeyi dinlerkenki o çökülmüşlüğü izlemek, acı ya da tatlı olsa da, dinlemek ve söylemek, bizim tabirimizle dertleşmek en genel anlamıyla paylaşmak, güzel şey.. Bi de yanında mis gibi bi kahve varsa...

    Ve şuan bişe daha yazacaktım ama unuttum... =) Neyse napalım, kalsın aklımın bi ucunda ;))

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel yazmışsın, küçük bir dalaganın üzerinde sandalımla gezintiye çıktığımı hissettirdin.

    YanıtlaSil
  3. Hayat devam ediyor. Bitmeyen hikaye gibi..

    YanıtlaSil
  4. YasamPINARIMMM, ve büyüyen gözbebeklerini izlemek, elini saçına atışını belki, hop oturup hop kalkışını veya gülüşünü.. kahve de olursa tabi ki tadından yenmez olur :)
    bu gece ya da yarına kadar hatırla söylersin :D anlamam öyle kalsın aklımın ucunda :)

    YanıtlaSil
  5. Aslı, balıkların hikayeleri geldi sen böyle söyleyince aklıma :)
    bugün hikaye tadındayım galiba :D

    YanıtlaSil
  6. Profösör, bitmeyen hikayenin son satırında saklı cevap..

    YanıtlaSil
  7. çok doğru yaa, hayat çok standart, kişinin rengi ona renk katan, çok beğendim..

    YanıtlaSil
  8. madem hikaye tadındasın, biz de bakalım hadi tadına, yazsana.

    YanıtlaSil
  9. suvebeyaz, öyleyse renklendirelim dimi ama :D


    Aslı, şu an evime kavuştum..sezonu açıyorum nihayet sonbahar kış sezonu :) şu an yapmam gereken en önemli şey eşyaları yerleştirmek..sonra neden olmasın gelsin hikayeler :D

    YanıtlaSil
  10. canım katılıyorummmm..rabbım hayatımızı hayırlı renklendırmeyı nasıbetsın...

    YanıtlaSil
  11. marifet ellerimizde,amin çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  12. Aslısın'a katılıyorum, ben de bekliyorum bir hikaye:)

    yaşananlar aynı belki ama yürekler farklı, olayları yorumlaşıylarımız, etkilenmemiz verdiğimiz tepkiler farklı ve insanız eleştirilerimiz farklı;)

    YanıtlaSil
  13. HerbiRenk, tam da dediğin gibi işte o yüzden seviyorum hikayeleri..
    belki bir gün kendi hikayemi yazarım :)

    YanıtlaSil

Eğer paylaştıklarım sizde bazı sorular, cevaplar ya da duygular oluşturuyorsa ve onları benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum..
Şimdiden teşekkürler..