3 Ağustos 2011 Çarşamba

mutluyummm



İbadet Allah ile kul arasındadır ya o yüzden ben Ramazan ayının bendeki şeklinden, işleyişinden söz edeceğim..Akla ilk gelen verilen iftar davetleri, sevdiklerinle birlikte o maneviyatı paylaşma, sevinci  yüreklerde hissetme ve arkasından  gelen hoş sohbetler..

Ramazandan bir gün önce birlikte olsak bile iftarda, günlerdir görüşmemiş, özlemiş de kavuşmuş kadar mutlu olmak..Küçüğünden büyüğüne inandığın, lezzet aldığın, umutlandığın,sevdiğin, sevildiğin bu aya kavuşmanın coşkusu bu, anlatılmaz yaşanır..

Sadece iftarlar mı, sahurları da bir başka şölen..Evlerde yada sevilen mekanlarda yapılan sahurlar, ardından sabah ezanını bekleme heyecanı ve o heyecanın bir camide başka boyutlara taşınması..

Elbette bu aya değerini veren biz değiliz, ama o değeri taşımak, çocuklara aktarmak, gereken saygı ve hürmeti göstermek bizim görevimiz..Bu ayı güzel kılan manevi anlamlarının dışında bence, sosyal her olguda olduğu gibi, beraberlik duygusu..Her şey birlikte güzel, sevdiklerinle güzel, dostlarınla güzel..Bu özel ayın bir başka güzelliği ise; farklı coğrafyalarda, farklı ırklardan, farklı dillerden insanlarla aynı coşkuyu, sevinci, mutluluğu paylaşabilmek..

Ritüelleri ise bir başka güzel..Kimin belleğinde çocukluğuna ait bir ramazan pidesi kuyruğu, teravih namazı telaşı, ezan sesi bekleme, top patlama hikayeleri yoktur ki?

Benim en sevdiğim yanlarından biri de, öfkeyi, kötü sözü, kötü niyeti yapmaktan alıkoyan yönü..Bazen açlık buna engel olsa da diğer günlerde rahatça kırılan kalplere, bu özel ayda dikkat edilmesi..

Başlarken; sıcaklar, uzun süren açlık nasıl geçecek bu ay derken, farkında olmadan geçen on beş gün ve arkasından hızla gelen bayram..Ve yine belki de tam olarak kıymeti bilinemeden, yeterince değerlendirilemeden geçen bir Ramazan daha..

Dediğim gibi ibadetler kişisel ama bu ayın değeri, maneviyatı, rahmeti toplumsal..Dilerim hepimiz bu bilinç içerisinde başta en yakın çevremizdekiler olmak üzere yardımlaşma duygusu ile davranır, merhametin en bol olduğu bu ayda aynı duyguyla hareket edebiliriz..

6 yorum:

  1. ramazanda yardımlaşma ve kaynaşmayla zühd ve takva sahibi olma yolunda ilk baasamağı çıkıyoruz demektir. Dahası; daha yücelerde özel duyguların paylaşımı olur inşallah..

    YanıtlaSil
  2. profösör, tüm gönüller gülsün, en özel duygular paylaşılsın inşallah..

    YanıtlaSil
  3. Ramazan'ın en güzel, en içten yaşandığı ülkelerden biri bizimkisi.. kıymeti uzaklarda daha iyi anlaşılan ülkemizde ..

    YanıtlaSil
  4. eskiye göre azalsa da haklısınız..dilerim siz de bir dahaki Ramazanda burda olursunuz..

    YanıtlaSil
  5. ne güzel bir yazı ki bu böyle.

    YanıtlaSil
  6. temerrüt, teşekkür ederim :)bak hemen gülümsedim :)

    YanıtlaSil

Eğer paylaştıklarım sizde bazı sorular, cevaplar ya da duygular oluşturuyorsa ve onları benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum..
Şimdiden teşekkürler..