18 Ekim 2011 Salı

veeeee perde..




Kalkanlarını kuşanmış insanların derdi; kendini etrafındakilerden korumak mıdır, yoksa kendinden korumak mı?Kendine bile itiraf edemediği düşüncelerini saklamaya devam etmek midir amacı?Perdenin arkasına saklanarak görmeye çalışmak olanı biteni, hırsızlık değil de nedir?Kendinden çaldığıdır ama izlediklerinden değil..Onlar zaten açıktadır, çaldığı kendine olan güvenidir..

"İnsan yalnız doğar yalnız ölür" cümlesi, üzerine sayfalarca yazılar yazılacak, fikirler üretilecek  bir gerçektir..Tek kişilik bir oyunu sahneye koyar gibi yaşar insan..Evet diğer insanlardan, bitkilerden, hayvanlardan hatta eşyalardan beslenir oyun boyunca ama sır olan kendisidir ve kendini kendi bile çözemeden biter oyun..

Daha oyun oynadığının bile farkına varmadan belki..Kalabalıklara aldanarak, çevresindekilere güvenerek, eşe, dosta, evlada sığınarak yaşar..Oysa oyun tek kişi üzerine yazılmıştır..Sen ne kadar figüran kullansan da her şey sensin aktör\ aktris..Tam anladığında kendini, varoluş sebebini, etrafındakilerin görevini, bir bakmışsın perde senin için kapanmış..Belleklerde artık sen izlenmiş bir film tadındasın; korku mu, gerilim mi, aşk mı sana bağlı yaşadıklarına ve yaşattıklarına..

Ne çok oynanmış oyun var hayatta ve halen oynanan..Sayısız film var izlenmiş, rafa kaldırılmış ve çekilmeye devam eden..Onlardan birine adaysın sen de şu an..Bunun farkında olmak ona göre malzeme kullanmaya çalışmak, filmin, oyunun kalitesini belirlemek senin ellerinde..Işıkçıya dikkat etmeli bütün marifet onda..

Karanlıkta gözlerini bir kaç dakika kapalı tuttuktan sonra hanii açarsın ya bir süre ışığa alışamaz ama  görürsün..İşte hayatı da öyle yaşamalı..Gerektiğinde en karanlıkta bile anlamalı yaşananları...

11 yorum:

  1. Bu yazını bir kitap önerisiyle yorumlasam?

    Oruç Aruoba' nın "Olmayalı" isimli kitabı var Metis Yayınlarından. Yaşamın Anlamı üzerine sorgulamaları var kitapta ve yazdıklarının cevaplarını arıyor o da senin gibi.
    Nacizane öneririm.

    Dostlukla.

    YanıtlaSil
  2. two, memnun olurum, çok teşekkürler önerini dikkate alırım..okuyunca da paylaşırım :)

    YanıtlaSil
  3. Bismihi Subhanehu,
    ''Hayat denen şey kalabalıklar içinde yalnızlık ve çığlıklar içinde sessizliktir'' sözü çağrıştı fikrime...
    Fiemanillah... by_sükut

    YanıtlaSil
  4. by_sükut, insan en kalabalıklarda en yalnız evet..

    YanıtlaSil
  5. Bismillah ile...
    Ama aynı zamanda en yalnız anında en olması gerekeni insanın yanında. O olmasa yanımızda kimimiz olursa olsun boş aslında. Fani kalabalıklardan eninde sonunda yalnızlık hükmü ortaya çıkar. Ama Baki olan ''Tek'' ile olabilmek her yalnızlığın ilacı olsa gerek.
    Hayırlı cumalar... Fiemanillah... by_sükut

    YanıtlaSil
  6. by_sükut, canı gönülden katılıyorum cümlelerinize..
    size de hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
  7. Aynurcum çok teşekkür ederim ilgine arkadaşım..ama yaşananlara kayıtsız kalmak imkansız..pek bi ruhsuzum, herşeye uzağım..varım ama yokum :(

    YanıtlaSil
  8. by_sükut, susmak bir çözüm değil, tavır hiç değil sadece bir "hal" üzerimden atamadığım..elbet geçecek her konuda olduğu gibi zamana ihtiyaç var..

    not:can dost mail adresi bekler sizden.

    YanıtlaSil
  9. off offf, son günlerde kimselere söylemeden içime attığım öyle bir yere dokunmuşsun ki.

    YanıtlaSil
  10. Aslıcım bir offff da benden en derininden canım..

    YanıtlaSil

Eğer paylaştıklarım sizde bazı sorular, cevaplar ya da duygular oluşturuyorsa ve onları benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum..
Şimdiden teşekkürler..