15 Mart 2012 Perşembe

yaşamak-yaşam-yaş


 


Beyaz saçlı, fötr şapkalı, elinde gazetesi, takım elbisenin üzerine giydiği paltosu ve tıraşlı haliyle hafif kambur ama vakur duruşuyla seksen seksen beş yaşlarında eski bir İstanbul beyefendisi, yanında yine  o yaşlarda bir amca elinde poşete konmuş ekmeği sohbet ederek yavaş yavaş yürüyorlardı.."Yürümek çok güzel" dedi fötr şapkalı olan, diğeriyse asıl "nefes almak çok güzel" diye cevap verdi..

Yanlarından geçerken kulak misafiri olduğum bu diyalog çok duygulandırdı beni..Kim bilir ne hızlı yaşamışlardı, gençlikleri, orta yaşları ve şimdiki halleri..Farkındalıkları; artık gereken tek şeyin sağlık olduğunu anlamaları..Bitmeyen yaşam telaşının arasında onlar da soluk soluğa kalmışlardı muhakkak..Bugünlerin gelebileceğini hiç düşünmemişlerdi belki de..

Eğitim, iş hayatı, evlilik, ev al, araba al, çoluk çocuğa karış, çocukları yurt dışına yolla derken kendilerini bu halde bulmuşlardı belli..Yaşamın gereklilikleri derken yaşlılığın gerekliliklerine gelmişti sıra..

Tecrübe edinilmişti evet ama bedeli ağır ödenmişti..Pişmanlıklara gebeydi hep gençlik.."Şimdiki aklım bu yaşımda olsaydı"  klişesi onlar için de bir gerçekti..Geriye dönük ne keşkeler vardı içlerinde  kim bilir..

Unları eleyip, elekleri asmakla iş bitmiyordu ama ömür varsa..Sevimli yaşlı olmak gerekti..Gülümseyen, gülümseten yaşlı..Yaşadıklarını anlatırken profesörlere denk yaşlı..Her bir hikayesi tez konusu olabilecek, hayat dersi verebilecek yaşlı..

Üstüne bir arkadaşımın seksen üç yaşında babasını gördüm bugün tesadüfen..İçim eridi yine..Derya deniz bir beyin, saygı sevgiyle yoğrulmuş ve yoğurmuş bir insan, ama beden eskimiş ne çare..Konuşurken belli olan saygısı, selam söylerken ki mütevaziliği, görmüş geçirmişliği bambaşka..

Şimdiki nesile bakınca onların yaşlandığındaki diyalogları düşünemiyorum bile..Günden güne bozulan dilin, adap-edep yoksunu gençlerin üzdüğü kadar geleneksel değerlerin saygının, sevginin ve gösteriliş şeklinin  halen var olduğunu görmek mutlu ediyor..Hele bunları genç birinde gördün mü değmeyin keyfime..

13 yorum:

  1. Şimdiki neslin dede, anneanne olduğunu düşünmek çok komik geliyor bana ..Gerçi torunlar da aynı kumaştan olacak..Zaman ve insanlar hızla değişiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düşüncesi bile komik bence de..
      maalesef çok hızlı değişiliyor ve hemen kabulleniliyor..

      Sil
  2. konuşmak, hitap dedin de Eminecim...denk geldikçe hareketlerinin ya da konuşmalarının rahatsızlık verdiği durumlarda gençleri uyararak ben de bunu kendime görev adledenlerdenim
    birgün bu toplum polisliğin yüzünden kıracaklar bir taraflarını diyor arkadaşlarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aman Aynur dikkat et olmasın öyle şeyler..ben sadece görüyorum sanırım senin kadar cesur değilim sesimi çıkarmıyorum :)

      Sil
  3. Keşke yaşlanmadan ihtiyarlaşabilsek. İhtiyarlık seçkinliktir. Olgunluktur.

    YanıtlaSil
  4. Hayırlı Ramazanlar...
    Burası terk mi edildi? Nerelerdesiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagolun, size de Hayırlı Ramazanlar..
      Uzaklastım dogru ama terketmedim :)

      Sil
  5. Aman terketmeyin
    Hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
  6. Bismillah ile,
    Tekrar yazılarınızı görebilecek miyiz? Tekrar ne zaman yakınlaşacaksınız buraya? Ben kendi namıma o güzel yazıları çok özlemiş durumdayım. Umarım bir sıkıntı yoktur bu uzaklaşmayla ilgili. Rabbim her daim yardımcınız olsun.
    Dua, selam ve muhabbetle.

    YanıtlaSil
  7. Bismillah ile,
    Kadir geceniz mübarek olsun.
    Dua ve selam ile. hayırda kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizin de kadir gecenız mubarek olsun..
      sorunuzun cevabını ben de bilmiyorum dogrusu..
      güzel sözlere teşekkür ederim.okunmak, merak edilmek güzel..
      mail adresinizde bir problem mi var aklıma gelmişken..
      sıkıntı yok çok şükür..tanımsız bir hal sadece..
      iyi bayramlar şimdiden..

      Sil
  8. Rabbimin selamı ile,
    Öncelikle hayırlı cumalar ve sonrasında hayırlı bayramlar diliyorum. Yolculuk halidir bir süre yokum. Dönüşte yazılmış post ve postlar bulmak ümidiyle.
    Kainatın mutlak hakimine emanet diyorum sizi.
    Maesselam, Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  9. Siz gidip de dondunuz bile belli ki ama ben hic ugrayamadim buralara..bir zamani vardir elbet benimde bilmedigim, tekrar kelimelerle dost olusun yureklendiren okurlarla bulususun.
    Cok mutlu oldum ama maillerinize tesekkur ediyorum..

    YanıtlaSil

Eğer paylaştıklarım sizde bazı sorular, cevaplar ya da duygular oluşturuyorsa ve onları benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum..
Şimdiden teşekkürler..